Skip to main content

Echo’s

Echo’s

Als je vindt dat de termijn echo te lang wachten is, dan kan je bij ons geheel kostenloos een vroege echo krijgen. Deze plannen wij tussen de 8 en 9 weken zwangerschap. Tijdens deze echo kunnen we kijken of het hartje klopt. Heb je voor 10 weken zwangerschap bloedverlies, dan kunnen we buiten het spreekuur om kijken of we jullie gerust kunnen stellen en met de echo kijken.

Standaard krijg je een termijn echo aangeboden. Deze vindt plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Na de termijn echo krijg je te horen hoeveel weken je precies zwanger bent. Dit doen we door van stuit naar kruin het kindje te meten. Alle kindjes groeien in het begin hetzelfde waardoor we weten hoe oud je kindje is. Als je de termijn echo hebt gehad is de kans op een miskraam heel klein.

Andere echo’s die wij maken zijn groeiecho’s en liggingsecho’s. Uit onderzoek is gebleken dat het standaard aanbieden van deze onderzoeken een nadelig effect kunnen hebben op de ervaring van de zwangerschap. Dit is de reden dat wij in de zwangerschap overwegen om deze echo’s te maken, dit doen we in overleg met jullie. We zien dat we steeds vaker en laagdrempelig gebruik maken van echo’s.

 De 13 en 20 wekenecho zijn echo’s welke onderdeel zijn van aanvullend onderzoek. Voor deze echo heb je specialistisch apparatuur en opleiding nodig, dit is de reden dat wij deze echo zelf niet maken. Wij verwijzen je hiervoor door naar Studio Elle, Echotoon of Vita in Groningen.

Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)

Deze echo wordt ook wel de 13 of 20 weken echo genoemd en is bedoeld om te onderzoeken of er sprake is van lichamelijke afwijkingen bij het kindje.
Bij voorkeur wordt de 13 weken echo gemaakt tussen 12+3 en 14+3 weken van de zwangerschap.
De 20 weken echo wordt bij voorkeur tussen de 19e en 20e week van de zwangerschap gemaakt.
De SEO wordt gemaakt door gecertificeerde echoscopisten en duurt ongeveer 40 minuten.
Als er bij de SEO een afwijking wordt gezien of als hierover twijfel bestaat, dan zal de echoscopiste u hierover informeren en wij zullen zorgen voor een verwijzing naar het UMCG. Aldaar zal dan vervolgonderzoek ingezet gaan worden om afwijking te bevestigen en de ernst ervan in kaart te brengen.
Helaas zijn niet alle afwijkingen met behulp van echografie op te sporen, dus is het belangrijk om te weten dat een SEO nooit garanties kan geven op een gezonde baby.
Voor meer informatie over de SEO; klik hier voor 13 weken of klik hier voor 20 weken