Echo’s

Als je vindt dat de termijn echo te lang wachten is, dan kan je bij ons geheel kostenloos een vroege echo krijgen. Deze plannen wij tussen de 8 en 9 weken zwangerschap. Tijdens deze echo kunnen we kijken of het hartje klopt. Heb je voor 10 weken zwangerschap bloedverlies, dan kunnen we buiten het spreekuur om kijken of we jullie gerust kunnen stellen en met de echo kijken.

Standaard krijg je een termijn echo aangeboden. Deze vindt plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Na de termijn echo krijg je te horen hoeveel weken je precies zwanger bent. Dit doen we door van stuit naar kruin het kindje te meten. Alle kindjes groeien in het begin hetzelfde waardoor we weten hoe oud je kindje is. Als je de termijn echo hebt gehad is de kans op een miskraam heel klein.

Andere echo’s die wij maken zijn groeiecho’s en liggingsecho’s. Uit onderzoek is gebleken dat het standaard aanbieden van deze onderzoeken een nadelig effect kunnen hebben op de ervaring van de zwangerschap. Dit is de reden dat wij in de zwangerschap overwegen om deze echo’s te maken, dit doen we in overleg met jullie. We zien dat we steeds vaker en laagdrempelig gebruik maken van echo’s.

De nekplooimeting en 20 wekenecho zijn echo’s welke onderdeel zijn van aanvullend onderzoek. Voor deze echo heb je specialistisch apparatuur en opleiding nodig, dit is de reden dat wij deze echo zelf niet maken. Wij verwijzen je hiervoor door naar Echocentrum Vita, Echotoon of Verloskundigenstadspraktijk in Groningen.