Skip to main content

Zwangerschapsbegeleiding

Tijdens het intakegesprek maken we allereerst de termijn echo, deze kunnen we het beste maken tussen 10 en 12 weken zwangerschap. Tijdens deze echo bepalen we de grootte van jullie kindje, welke overeenkomt met de leeftijd. Zo krijgen jullie de uitgerekende datum te weten.

Verder bespreken wij jullie gezondheid en kijken we of onze zorg hierop aangepast moet worden. Dit doen we aan de hand van een vragenlijst die we jullie mailen na telefonisch contact. Als jullie willen bespreken we het doen van onderzoeken vroeg in de zwangerschap, ookwel prenatale screening (PNS)genoemd. PNS bestaat uit een combinatietest, NIPT-test en 20-weken echo (SEO). Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Uitgebreide informatie geven wij jullie persoonlijk in de vorm van een counselingsgesprek. Lees hierover meer bij het kopje prenatale screening.

In de zwangerschap bepalen we standaard de bloedgroep, rhesusfactor en sluiten we een aantal ziektes uit, die vroeg in de zwangerschap een negatieve invloed zouden kunnen hebben. Ook geven we jullie informatie over de zwangerschap en alles wat jullie moeten of kunnen gaan regelen.

Tijdens de vervolgcontroles wordt de bloeddruk gemeten en de buik uitwendig onderzocht om vast te stellen of de baarmoeder en het kindje goed groeien. Vanaf ongeveer de 12e week laten we je het hartje van jullie kindje horen. Bij 30 weken zwangerschap controleren we je op bloedarmoede. In totaal zien we jullie ongeveer 14 keer.

Neem je zwangerschapskaart mee naar elke controle en bij een bezoek aan je huisarts of gynaecoloog. Neem deze kaart tijdens uitstapjes en vakantie ook mee zodat je altijd de laatste zwangerschapsgegevens bij de hand hebt. De meeste zwangerschappen verlopen zonder complicaties. Mochten er bij jou wel problemen zijn, dan verwijzen we je door naar de gynaecoloog van het Martini ziekenhuis of UMCG. In een aantal gevallen kunnen we samen met je huisarts een oplossing vinden.