Skip to main content

Miskraam

Bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap komt bij 1 op de 5 vrouwen voor. Bij de helft van deze vrouwen is na enkele dagen het bloedverlies gestopt en gaat de zwangerschap normaal verder. Bij de andere helft van de vrouwen kan er sprake zijn van een miskraam. Uiteindelijk eindigt 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam. Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een aanlegstoornis of een afwijking van de vrucht. De vrucht kan door deze afwijking niet meer groeien en wordt afgestoten. Deze afwijking is zelden erfelijk en meestal zijn er dus geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. Je kans op een miskraam is een volgende zwangerschap niet groter. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanningen, zoals bv vrijen, vallen, fietsen, paardrijden of motorrijden.
Je kan een miskraam herkennen aan bloedverlies wat binnen enkele uren tot dagen kan toenemen en kortdurend hevig kan zijn. Hierbij krijg je menstruatieachtige of weeën-achtige pijn. Het vruchtje verlies je in de vorm van stolsel en stukjes weefsel of een doorzichtig zakje. Heb je deze klachten dan mag je ons altijd bellen.
Soms wordt er een echo gemaakt en ontdekken we dan dat het vruchtje niet meer leeft.
Wij begeleiden jullie door meerdere malen telefonisch contact, hierin bespreken we wat je kan verwachten of een echo zinvol kan zijn en of hulp in de vorm van medicatie of een curretage nodig is. Mocht je het fijn vinden, dan kunnen we bij je thuis langs komen.