Skip to main content

Kraambed

De kraamweek

De eerste week na de bevalling hebben wij als verloskundigen de medische verantwoordelijkheid voor jou en de baby. Wij hebben in principe om de dag contact om te controleren of alles goed gaat, geven waar nodig advies en beantwoorden jullie vragen. In de loop van de week komt ook een medewerkster van Jeugdgezondheidszorg langs voor de hielprik en de gehoortest. Deze instantie neemt samen met jouw huisarts uiteindelijk de zorg van ons over.

De baby moet binnen drie werkdagen worden geregistreerd bij de gemeente waarin hij of zij geboren is. Degene die aangifte doet, moet een geldig legitimatiebewijs meenemen. Ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap, zorg dan dat je partner al tijdens de zwangerschap het ongeboren kind erkent, het liefst vóór je 27 weken zwanger bent.

Samenwerking met de kraamzorg

Wij werken geregeld samen met:

Kraamzorg het Hogeland –  https://www.kraamzorghethogeland.nl/
Kraamcentrum de Geboorte – https://kraamcentrumdegeboorte.nl/
Kraamzorg het Leven –  https://www.kraamzorghetleven.nl
Kraamzorg het Groene Kruis –  https://www.kraamzorghetgroenekruis.nl/
Isis Kraamzorg –  https://www.isiskraamzorg.nl/
Kraamzus – https://www.kraamzus.nl/
Buurtzorg Kraam – https://www.buurtzorgkraam.nl/
Kraamvogel –  https://www.dekraamvogel.nl/

Mocht je voorkeur hebben voor een andere Kraamzorg organisatie, dan is dit geen probleem!

Belinstructies

Voor de moeder

• Als je nog niet hebt kunnen plassen binnen 6uur na de geboorte, of kleine beetje plast.
• Je ruim bloed verliest, dit is als je maandverband in een half uur helemaal doorweekt is met bloed. Meerdere stolsel, ter grote van een vuist, zijn normaal.
• Je temperatuur boven de 37,8C is.
• Je ziek voelt.

Voor jullie baby

• De baby jonger is dan 24 uur en geel ziet.
• De baby geheel blauw ziet of slap is en niet wakker te maken.
• De baby ouder is dan 24uur en nog niet voor de eerste keer heeft geplast.
• De baby een temperatuur heeft lager dan 36.5C of hoger dan 37.5C
• Je ongerust bent over jezelf of de baby.

Borstvoeding

Wij zijn voorstanders van borstvoeding, omdat uit onderzoek blijkt dat dit gezondheidsvoordelen heeft voor jou en de baby. Het is een investering die zeker de moeite waard is. Mocht je om welke reden dan ook geen borstvoeding kunnen of willen geven, dan is kunstvoeding het alternatief. Wat je ook kiest, samen met de kraamhulp helpen we je op weg. Wij geven een borstvoedingsvoorlichting op de praktijk, zie onze facebook pagina voor data. Meer informatie over borstvoeding kan je hier vinden.

Kunstvoeding

Niet elke moeder wil of kan borstvoeding geven. Kunstvoeding is dan het alternatief. De kraamverzorgster zal jullie begeleiden bij het klaarmaken van de voedingen en de hoeveelheden. Ook wij kunnen je hierover informeren. Na de kraamweek kan je voor vragen terecht bij het consultatiebureau.

Omdat je borsten gemaakt zijn om na de bevalling voeding aan te maken, zullen ze hier, ondanks dat je baby er niet aan drinkt, toch op reageren. Dit kan zich uiten in stuwing en melkproductie. Je kan dit enigszins tegengaan door, vanaf direct na de bevalling, een strakke bh te dragen (bij voorkeur een sport bh).

Vitamine K en D

In de baarmoeder hebben baby’s weinig voorraad vitamine K meegekregen. Sommige baby’s hebben deze vitamine K echter wel nodig voor de bloedstolling. Daarom krijgt elke baby direct na de geboorte 1 miligram vitamine K. Daarna is het advies om vanaf de achtste dag tot twaalf weken je kindje 150 microgram vitamine K per dag te geven. Aan kunstvoeding is al vitamine K toegevoegd. Als je kind minimaal 500 ml flesvoeding op een dag krijgt, heeft hij geen extra vitamine K nodig.

Naast vitamine K adviseren we om je kind de eerste vier jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven. Hiermee kan je ook op de achtste dag beginnen. Dit geldt zowel voor kinderen die borst- en kunstvoeding krijgen, dus ook als er al vitamine D is toegevoegd aan de kunstvoeding. Vitamine D is met name belangrijk voor sterke botten en tanden.

Anticonceptie

Tot 6 weken na de bevalling kan je bloedverlies houden van de bevalling. Hierna komt je menstruele cyclus weer op gang. Er volgt eerst een eisprong (vruchtbare periode) waarna een menstruatie. Je cyclus kan beginnen na 1 maand, maar vaak bij borstvoeding, ook pas na 1 jaar zijn. Omdat je niet weet wanneer je weer vruchtbaar bent, raden we aan anticonceptie te gebruiken als jullie een volgende zwangerschap willen uitstellen. Als je borstvoeding geeft kan je niet alle vormen van anticonceptie gebruiken, kijk op www.anticonceptiekompas.nl voor betrouwbare informatie en vraag het aan via je huisarts.

Nacontrole

Iedereen heeft recht op een nacontrole. Tijdens de nacontrole bespreken we hoe jullie terug kijken op de afgelopen periode en of er nog klachten zijn. Ook zijn wij altijd erg benieuwd hoe het nu met jullie en de baby gaat. Een nacontrole is geen verplichting. Bel ons op het telefonisch spreekuur voor het maken van een afspraak.

Darmkrampjes

Bijna alle baby’s krijgen last van darmkrampjes. De darmflora van de baby moet nog opgebouwd worden en de darmen zijn nog niet gewend aan het verwerken van voeding. Het is een normaal proces en de baby kan hier wel tot vier maanden na de geboorte last van hebben. Een baby met darmkrampjes beweegt vaak onrustig met de beentjes, heeft een rommelende buik, heeft veel zuigbehoefte en huilt hoog. Een echte oplossing voor darmkrampjes bestaat niet, jullie kunnen infalcol overwegen. Probeer verlichting te geven door:

• Lichte druk uit te oefenen op de buik, dit doe je door de baby op je borst, onderarm of over de schouder te leggen.
• De baby in een warm badje te doen.
• De baby te laten zuigen op je pink.
• Voorzichtig fietsende bewegingen te maken met de beentjes.
• Zoveel mogelijk te troosten.