Skip to main content

Zwangerschap

Gefeliciteerd

Gefeliciteerd met de zwangerschap! Jullie gaan een hele bijzondere periode tegemoet met veel veranderingen. Als verloskundigen begeleiden wij (aanstaande) ouders en streven we er naar om jullie zo goed mogelijk op deze periode terug te laten kijken.

Zwangerschapsbegeleiding

Wij begeleiden jullie tijdens de zwangerschap en bereiden jullie voor op de bevalling. We houden jouw gezondheid en die van je baby in de gaten. Met vragen over je zwangerschap kun je altijd bij ons terecht.

Echo’s

Sinds 2014 bieden wij als eerste in onze regio ook echo’s aan op de praktijk. Als cliënt heb je het gemak en het voordeel van een echo op de praktijk, waarbij je direct de uitslag krijgt. Tijdens je zwangerschap worden er op verschillende momenten echo’s gemaakt van je baby. Klik op de knop voor meer informatie.

Prenatale screening

De meeste kindjes (97%) worden gezond geboren. Tijdens de zwangerschap krijgen  jullie verschillende onderzoeken aangeboden. Hiermee wordt onderzocht of het kind mogelijk een aandoening of lichamelijke afwijking heeft. Als jullie meer informatie willen over deze onderzoeken in de zwangerschap (prenatale screening), kunnen wij een counselingsgesprek inplannen. Tijdens dit gesprek nemen we 30 minuten de tijd om de volgende onderzoeken te bespreken: de NIPT, de 13 wekenecho en de 20 wekenecho. Zowel het gesprek als de onderzoeken zijn niet verplicht. Jullie kunnen je voorbereiden op dit gesprek door de informatie te lezen op www.pns.nl. Klik op de knop meer informatie om te lezen op welke bijzonderheden gescreend kan worden.

Adviezen tijdens je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je bijna alles gewoon blijven doen, wat je ook voor de zwangerschap deed. Op het gebied van voeding, beweging e.d. zijn er zaken die je ten goede van de zwangerschap en het kindje aanpast.

Zwangerschapsongemakken

Tijdens de zwangerschap kun je diverse lichamelijke ongemakken ervaren, maar er zijn gelukkig ook manieren om deze te voorkomen of te verminderen.

Geboorteplan

In een geboorteplan zet je je wensen voor rond de bevalling. Je schrijft deze voor jou en je partner, je verloskundigen en andere zorgverleners. Met het plan laat je zien wat je belangrijk vindt, zodat degene die jouw bevalling begeleidt hier zoveel mogelijk rekening mee kan houden. Een checklist voor het geboorteplan vind je via de knop.

Regelen tijdens de zwangerschap

Voor de komst van je kindje zijn er een aantal zaken die geregeld kunnen worden. Deze vind je via de knop.

Miskraam

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Als je denkt dat je een miskraam krijgt, kun je altijd ons bellen.

Bel ons tijdens je zwangerschap als;

  • Je klachten hebt van hoofdpijn en meer dan 30 weken zwanger bent.
  • Je bloed verliest.
  • Je een buiktrauma hebt opgelopen, een stomp of een val op je buik.
  • Je vóór de 37e week vruchtwater verliest.
  • Je vóór de 37e week om de vijf à tien minuten weeën voelt gedurende een uur, of denk dat de bevalling is begonnen. Pijnloze harde buiken zijn normaal. Twijfel je, dan mag je altijd bellen.
  • Je na 27 weken de baby niet of duidelijk minder voelt bewegen dan je gewend bent. Vanaf ongeveer de 26e week weet je hoe vaak en hoeveel jouw baby beweegt.
  • Je ongerust bent.