Bevalling
Bevallen
Belinstructies
Bel ons tijdens je bevalling als;
- je voor het eerst gaat bevallen en de weeën een paar uur lang regelmatig om de vier à vijf minuten komen, ze steeds sterker en pijnlijker worden en ongeveer een minuut aanhouden.
- je eerder bent bevallen en de weeën regelmatig en om de vijf minuten komen en krachtig aanvoelen.
- je eerder bent bevallen en de weeën nog niet zo regelmatig komen, maar wel heel sterk en heftig zijn.
- je persdrang hebt.
- je groen of bruin vruchtwater verliest of vruchtwater verliest terwijl het hoofdje nog niet is ingedaald (als het hoofdje niet is ingedaald heb je dat van ons gehoord).
- je helderrood bloed verliest, meer dan bij een menstruatie.
- je overdag vruchtwater verliest. Verlies je ’s nachts vruchtwater (helder vocht met witte, soms rozige, vlokjes, dat blijft doorsijpelen, bel ons dan de volgende morgen.
- je ongerust bent.
Tip: Zorg ervoor dat we makkelijk je huis kunnen vinden door goede verlichting en een herkenbaar huisnummer.
Het is mogelijk dat je aan het einde van de zwangerschap de slijmprop verliest. Dit gaat soms gepaard met een beetje bloed, maar heeft verder geen consequenties. Ook zegt het helaas niets over het moment waarop de baby komt, je hoeft hiervoor niet te bellen.
Locaties
Houdingen
Badbevalling
Steeds vaker horen we dat zwangeren gebruik willen maken van de voordelen van een bad tijdens de bevalling. Daarom kan je bij ons gratis een eenpersoons bevallingsbad lenen. In dit bad kan het kindje evt. ook onder water geboren worden. Mocht je gebruik willen maken van dit bad, noem dit tijdig, zodat we rekening kunnen houden met de beschikbaarheid. Voor een veilige en hygiënische badbevalling vragen we je wel een pakket met disposibles aan te schaffen.
Zie voor meer informatie en het aanschaffen van het pakket: www.bevallingsbaden.nl/aine.
Wij begeleiden ook waterbevallingen in het ziekenhuis.
Voorbereiding
• Een kamer die goed verwarmd is, voor als de baby geboren wordt (22-23 graden).
• Een verhoogd bed: 80-90cm.
• Kraampakket, meestal via je zorgverzekeraar te verkrijgen.
• Het liefste begeleiden wij je op een plek waar vervoer naar het ziekenhuis mogelijk is, de begane grond. Is dit niet mogelijk bespreek dit met ons.
• Twee kruiken met kokend water. Hierom wikkelen we de kleertjes voor de baby en hydrofiel luiers om de baby af te drogen.
• Twee emmers met vuilniszakken, dit gebruiken we voor afval en was.
Pijnstilling ziekenhuis
Pijnstillingsvormen die het Martini Ziekenhuis biedt zijn: remifenthanyl en een ruggenprik. Pijnstillingvormen die het UMCG biedt is een ruggenprik.