Skip to main content

Adviezen in de zwangerschap

Voedingsadviezen

Tijdens de zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. In de zwangerschap heb je bepaalde voedingsstoffen meer nodig. Eten voor twee is echter niet nodig. Kijk op voedingscentrum.nl welke voedingsstoffen je extra kan gebruiken. Voldoende water drinken is ook erg belangrijk in de zwangerschap

Er zijn bepaalde producten die je beter kan laten staan omdat ze schadelijk kunnen zijn voor je kindje zoals:

• Rauw vlees en ongewassen groenten, hiermee voorkom je een toxoplasmose infectie.
• Zachte of harde kaas die van rauwe melk (au lait cru) is gemaakt, hiermee voorkom je een listeria infectie.
• Teveel lever(producten), hier zit veel vitamine A in.
• Vacuüm verpakte vis, hiermee voorkom je een listeria infectie. Rauwe verse vis mag wel, let op hoe het wordt bereid.

Kijk voor meer informatie op voedingscentrum.nl

Roken en alcohol

Roken en alcohol hebben een negatief effect op de zwangerschap en het kind.
Bij rokende moeders zie je vaker te kleine kinderen die sneller in nood zijn tijdens de bevalling. Hierdoor zie je dat deze kindjes vaker in het vruchtwater poepen en ingrepen, zoals een vacuumpomp, vaker nodig zijn. Bij zwangeren die alcohol gebruiken kan het foetaal alcohol syndroom (FAS) ontstaan. Kinderen met dit syndroom zijn bij de geboorte te klein, hebben gezichtsafwijkingen, kunnen hyperactief, verstandelijke beperk en autistisch gedrag hebben.
In de zwangerschap kunnen wij jullie motiveren en helpen te stoppen of te minderen. Kijk voor meer informative ook op rokeninfo.nl en alcoholenzwangerschap.nl.

Gewichtstoename

In de zwangerschap is het normaal en gezond om aan te komen. Afvallen in de zwangerschap is niet wenselijk. Hoeveel je aan komt in de zwangerschap verschilt per persoon. Gemiddeld komen zwangeren tussen de 10 à 15 kilo aan. Afhankelijke van jouw BMI (Body-Mass index) kunnen wij adviezen geven over gewichtstoename.

Kattenbak verschonen en tuinieren

In de uitwerpselen van katten kan een parasiet, Toxoplasmose voorkomen. Deze parasiet verplaatst zich via handen naar de mens. De parasiet kan schade brengen bij het kind in de zwangerschap. Verschoon daarom de kattenbaken niet zelf en tuinier met handschoenen aan en was nadien je handen.